Bedankt voor uw interesse in Dustin. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.
* u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaringVijf cloudtrends voor een future-proof IT-landschap
Wie de cloud heeft, heeft de toekomst. Het tijdperk waarin we alles buiten de cloud als legacy beschouwen nadert snel. Van serverless tot SASE en van kunstmatige intelligentie tot cloud-native: deze vijf cloudtrends helpen jou om een future-proof IT-landschap te realiseren.
Bijna alles wordt cloud
De pandemie blijft voortrazen. Tel daarbij op het hoge tempo van digitalisering en automatisering, de toename van het aantal digitale diensten en de snelgroeiende rijpheid van clouddiensten en je komt tot de conclusie dat de noodzaak om naar de cloud te migreren almaar toeneemt. Gartner verwacht dat 85 procent van de organisaties in 2025 een cloud-first strategie heeft omarmd, waarbij je eerst de cloud overweegt voordat je naar andere oplossingen kijkt. Volgens het onderzoeksbureau bedraagt de wereldwijde cloudomzet in 2022 maar liefst 474 miljard dollar (tegenover 408 miljard dollar in 2021).
Een astronomisch bedrag, maar allerminst vreemd met het oog op cloudvoordelen als sneller innoveren, betere schaalbaarheid en zowel lagere als voorspelbaardere kosten. De volgende vijf cloudtrends brengen de cloudmigratie van het bedrijfsleven verder in een stroomversnelling.
#1 Serverless is more voor cloudapplicaties
Nu bedrijven in volle vaart naar de cloud migreren, neemt ook het belang van serverless toe. Deze revolutie binnen de cloudrevolutie scheelt developers namelijk tijd, die ze kunnen steken in het ontwikkelen van een beter product. Ook zijn er minder handmatige acties nodig voor bijvoorbeeld het testen van de code, kun je applicaties sneller live krijgen en betaal je niet voor ongebruikte resources.
Maar wat is serverless eigenlijk? Een abstractie van Platform-as-a-Service waarbij developers niet meer hoeven na te denken over de servers waarop hun applicatiecode draait. Per keer dat je applicatie wordt gebruikt, betaal je een klein bedrag aan je cloudprovider. Met onder meer AWS Lambda, Azure Functions en Google Cloud Functions bieden alle grote cloudpartijen tegenwoordig serverless-diensten aan.
De term serverless is overigens ietwat misleidend: er zijn wel degelijk servers. Omdat de provider alles rondom de servers, de infrastructuur en het besturingssysteem afhandelt, lijkt het voor ontwikkelaars net alsof er geen servers zijn. De provider zorgt er op elastische wijze voor dat applicaties precies de hoeveelheid rekenkracht toegewezen krijgen die ze nodig hebben.
Functions-as-a-Service (FaaS) is een subcategorie van serverless. Bij deze cloud-computingdienst wordt het makkelijker voor developers om microservice-applicaties te draaien en beheren. Bij microservices, oftewel stukjes van een applicatie die je onafhankelijk kunt implementeren, kamp je normaal gesproken met complexe infrastructurele zaken. In het geval van FaaS neemt de provider dit allemaal voor rekening. Geknipte toepassingen voor FaaS zijn bijvoorbeeld dataverwerking voor analytics, bestandsformaatconversie, backends voor IoT-devices en online chatbots.
#2 Twee securitytrends die van de cloud een veilige haven maken
De cloud is dankzij onder meer security-by-design over het algemeen veilig. Toch blijft aandacht voor cybersecurity noodzakelijk, ook omdat mensen een zwakke schakel vormen. De volgende twee trends helpen om je cloudinfrastructuur veilig te houden.
The next big thing in cybersecurity is SASE, oftewel secure access service edge. De toename van het aantal gebruikers op afstand en SaaS-applicaties vergroot het aanvalsoppervlak van bedrijven en plaatst gebruikers en applicaties buiten het bedrijfsnetwerk. Gevolg: de huidige netwerkbeveiliging volstaat niet meer. SASE integreert wide area networking (WAN) en netwerksecuritydiensten als Firewall-as-a-Service, Cloud Access Security Broker en Zero Trust in één via de cloud geleverd servicemodel. Het idee achter SASE is dat ál het verkeer tijdens de gehele reis wordt beveiligd. Als framework voor eindbestemmingen draait het om de controle van communicatie tussen begin- en eindpunten. Goed om op te merken: écht SASE is nog toekomstmuziek, de beste benadering tot nu toe is een combinatie van cloudbeheerde SD-WAN en cloudgebaseerde security.
Nog een trend binnen cloudsecurity die veel impact kan maken: de focus op security in alle lagen van de software supply chain (zoals API’s, clouddiensten, containers en je DevOps-pipeline). Het idee erachter is simpel. Cyberrisico’s bevinden zich niet alleen binnen jouw organisatie. Integendeel, de hele keten kan het doelwit worden van aanvallen die effect op jou hebben. Denk maar aan de Kaseya-hack: veel managed service-providers gebruiken software van dit bedrijf, hackers misbruikten een lek in de software om klanten van deze providers aan te vallen. Binnen de software supply chain-strategie verzeker je je ervan dat leveranciers een hoge mate van security hebben. Je onderzoekt bijvoorbeeld of dat ze voldoen aan richtlijnen, pentests laten uitvoeren, best practices in acht nemen en de juiste technische security-oplossingen hebben geïmplementeerd.
#3 De synergie tussen kunstmatige intelligentie en de cloud
Kunstmatige intelligentie (KI) geeft de cloud de wind in de rug, onder meer door slim databeheer en het optimaliseren van workflows. Tegelijkertijd is de cloud een enorme impuls voor KI: het maakt geavanceerde KI-diensten toegankelijk en betaalbaar. KI-technologieën als machine learning vereisen veel rekenkracht en bandbreedte; de cloud leent zich hier perfect voor.
Waar KI vroeger om gigantische investeringen, een hoop rekenkracht én veel technische vaardigheden vroeg, kun je nu KI-toepassingen zoals predictive analytics, beeldherkenning en text-to-speech implementeren zonder grote investeringen en al te veel specialistische kennis.
Dankzij diensten als Microsoft Azure AI, Google Vertex AI en IBM Watson zijn KI-toepassingen zelfs beschikbaar via simpele API-calls. Je applicatie hoeft dus bij wijze van spreken alleen maar aan te kloppen bij het KI-platform om gebruik te kunnen maken van de KI-functie in kwestie.
Binnen KI zijn er spectaculaire ontwikkelingen gaande die de synergie tussen KI en de cloud verder versterken. Denk bijvoorbeeld aan generative AI. Daarbij kunnen modellen niet alleen nieuwe content zoals teksten, audiobestanden, afbeeldingen en video’s creëren, maar ook synthetische data voor het doorontwikkelen van modellen.
#4 Cloud-native: architectuur geboren voor succes
Cloud-native is de grote rijzende ster aan de cloudhemel. Gartner voorziet dat in 2025 95 procent van de digitale oplossingen wordt geïmplementeerd op cloud-native platforms (tegenover 30 procent in 2021). Waar digital natives zijn opgegroeid in het digitale tijdperk, gaat cloud-native over applicaties die zijn ‘geboren’ in de cloud. Naast een architectuur voor het bouwen van applicaties die volledig zijn geoptimaliseerd voor cloudomgevingen, is het ook een filosofie voor het bouwen van applicaties die maximaal gebruikmaken van de kracht van de cloud.
Belangrijke pijlers van cloud-native zijn softwarecontainers (waarmee applicaties worden opgedeeld in zelfstandig opererende delen), microservices, een software-defined infrastructuur (die reken-, netwerk- en opslagmogelijkheden volledig virtualiseert, zodat je ze kunt beheren alsof het software is) en API’s.
Vanwaar al dat klaroengeschal? Simpel, omdat cloud-native applicaties een aantal grote voordelen hebben. Zo interacteren ze gemakkelijk met andere applicaties via API’s, kun je ze eenvoudiger beheren en schalen, veranderen ze makkelijk mee met de behoeften van het bedrijf en kun je ze overal laten draaien (zoals in de edge). Een veelgehoorde conclusie: om concurrerend te blijven moeten organisaties afstappen van het liften-en-shiften van applicaties en overstappen op wendbare, cloud-native applicaties.
#5 Momentum voor edge computing
Bij edge computing zorgen kleine datacenters aan de rand (‘edge’) van het netwerk voor rekenkracht en opslag vlakbij de apparaten die de data genereren. Dit resulteert in minder vertraging in de verbinding (‘latency’), minder datatransport door het netwerk, een hogere bandbreedte, lagere stroomkosten én ontlasting van apparaten met weinig rekenkracht. Omdat data lokaal wordt opgeslagen, heeft edge computing ook compliance- en securityvoordelen. Deze cloudarchitectuur wordt nu hoofdzakelijk toegepast binnen Internet of Things (IoT), maar is ook interessant voor tijdkritische toepassingen zoals zelfrijdende voertuigen en augmented reality.
Edge computing zingt al jaren rond, maar de grote doorbraak lijkt nu aangebroken. Bedrijven implementeren bijvoorbeeld op grote schaal IoT-oplossingen. Zo verbinden er iedere seconde meer dan 100 nieuwe IoT-apparaten met het internet. Bovendien wordt 5G momenteel breed uitgerold. Omdat (vergeleken met 4G) veel meer apparaten kunnen verbinden tegen een significant lagere vertraging, maakt deze next-gen telecomtechnologie het gebruik van IoT-toepassingen in de buitenlucht een stuk interessanter.
We zien nu al veel experimenten met de edge, zoals edge clouds die praten met public clouds of die gekoppeld zijn aan hybrid clouds. Het belang van edge computing gaat hoe dan ook toenemen. Gartner verwacht bijvoorbeeld dat in 2024 de meeste cloudplatformen gedistribueerde clouddiensten aanbieden op de edge.
Neemt contact op
Wil je meer informatie? Vul dan het rechter formulier in. Onze specialisten helpen je graag verder.
Persoonlijk advies nodig van onze consultants?
024 – 209 20 00
Werkdagen van 8:30 – 17:30
Verstuur bericht
play youtube,
xvideos,
Brazzer,
xnxx,
xvideos,
xvideos,
xxx,
Phim sex,
tiktok download,
MP3 download,
phim sex hay,
jav,
naked women,
,
Crisaint,
play youtube,
xvideos,
xhamster,
xvideos,
hentai,
sex việt,
Phim sex,
mp3 download,
MP3 download,
Anime xxx,
Gay,
brazzer,
free fuck,
Islanders Vs Jets,